Hva er forskjellen mellom AC og DC ladning?

I Nyheter 0 kommentarer

Hvis du eier et elektrisk kjøretøy, kommer du til å bli kjent med både AC- og DC-lading. Men forstår du forskjellene mellom disse to metodene for lading? Og hva trenger du å vite? Denne artikkelen vil utforske og liste opp forskjellene mellom AC og DC EV-lading, slik at du kan velge den bedre måten å lade elbilen på.

  • Elektrisk strøm

Et elbilbatteri kan bare akseptere likestrøm. Det betyr at elbilens innebygde lader konverterer strøm fra AC til DC og deretter mater den inn i bilens batteri. Dette er den vanligste lademetoden for elektriske kjøretøy i dag og de fleste ladere bruker vekselstrøm.

DC-lader har omformeren inne i selve laderen. Det betyr at den kan mate strøm direkte til bilens batteri og ikke trenger den innebygde laderen for å konvertere den. DC-ladere er større, raskere og et spennende gjennombrudd når det kommer til elbiler.

  • EV ladekurver

Den andre nøkkelforskjellen mellom AC- og DC-lading er ladekurveformen. Med AC-lading representerer strømmen som strømmer til en EV en flat linje, noe som skyldes den relativt lille omformeren ombord som bare kan håndtere en begrenset kraft spredt over lengre perioder.

DC-ladekurver starter vanligvis høyt, noe som gir mulighet for rask initial lading. Når batteriet fylles opp, skråner kurven nedover, noe som reduserer strømtilførselen for å forhindre overoppheting. Dette skaper en avtagende, buet linje på en graf.

  • Ladehastighet

En annen grunnleggende forskjell mellom AC- og DC-lading er ladehastighet. Jo raskere du vil lade et batteri – jo mer strøm må du gi. Denne høyeffektsladingen utføres best med omformerne innebygd i ladestasjonen i stedet for kjøretøyene, slik at du ikke drar rundt på tunge og dyre omformere som dras rundt med deg i bilen. Derfor kan lading med likestrøm gå ti eller flere ganger raskere enn lading med vekselstrøm.

RELATERTE ARTIKLER